Skip to main content

Keramische tegels

Een tuinterras van keramische tegels

Buiten wil je comfortabel kunnen zitten. Dat kan niet op een krakkemikkig zitje. En al helemaal niet op een terras dat na verloop van tijd op de Grand Canyon gaat lijken. Dat voorkom je met een terras van keramische tegels. Mits deze tegels goed worden gelegd. Maar daar kom ik zo op terug.

Als je geen zin hebt in veel onderhoud en graag een tuin wilt die er strak uitziet en waarvan je lang kunt genieten, dan kies je voor keramische tegels in je tuin.

Waarom keramische tegels in je tuin?

De tegels blijven sterk, kleurvast in de zon en nemen nauwelijks water op. Ideaal voor een terras, maar ook voor looppaden of een fijne zithoek. Het oppervlak is keihard en stroef genoeg om niet uit te glijden met bijvoorbeeld een dienblad vol drankjes. Je wilt immers een nieuw terras, geen nieuwe heup.

Keramische tegels zijn gemaakt van keramiek. Dit wordt gemaakt van klei (of leem) dat op zeer hoge temperatuur wordt gebakken. Daardoor wordt het materiaal keihard. Keramiek is dus geen natuursteen, maar een product dat in de fabriek wordt geproduceerd. Grondstoffen als klei, zand en mineralen vormen de basis. Als extra bewerking worden de keramische tegels voorzien van een bepaalde kleur, eventueel een reliëf en een slijtbestendige toplaag.

Ik wil een nieuw terras

Keramische tegels buiten leggen

Buitentegels moeten tegen een stootje kunnen. Vorst, regen, zon, vallende takken of een barbecue die wordt verschoven: keramische tegels kunnen het met hun hardheid en slijtbestendige toplaag allemaal aan. Maar… dan moet je wel op de juiste manier de keramische tegels buiten leggen.

Er wordt weleens gezegd dat je deze terrastegels op een stevig zandbed kunt leggen. En dat kan ook wel. Maar als je wilt dat je terras er over 20 jaar nog net zo strak bij ligt, dan kunnen we de tegels beter ‘nat-op-nat’ leggen. Dat wil zeggen dat ik de onderkant van de tegel lijm en vervolgens op drainagemortel plaats. Die drainagemortel ligt op een baan van gebroken puin. Superstabiel dus. Geen verzakkingen. Geen losliggende hoeken. Wél jarenlang plezier van een terras dat strak blijft liggen.

De juiste legwijze is een duurzame investering
Deze methode is precisiewerk. Lang niet elke hovenier neemt die moeite, maar het is de moeite wel waard. De investering scheelt na verloop van tijd veel geld, frustraties en ongemak.

Nadelen keramische tegels buiten

Zijn er ook nadelen aan keramische tegels buiten? Online kun je daarover zeker een aantal dingen vinden. Zo wordt er wel eens gezegd dat ze glad worden of niet stevig genoeg zijn. Dat is niet waar.

Dan zijn óf de verkeerde tegels gebruikt (wellicht voor binnen) óf de kwaliteit is niet goed. Ik werk met tegels die geschikt zijn voor buitengebruik: slijtvast, stroef, hard en bestand tegen weersomstandigheden.

Daarnaast is er de vergelijking tussen betontegels en keramische tegels. Keramische tegels zijn wat duurder, maar dat verdient zich op de lange termijn zeker terug. Keramische tegels zijn vaak onderhoudsvriendelijker en veel kras- en vlekbestendiger. Bovendien hebben ze een langere levensduur. Je hebt er veel langer plezier van!

“Maar Coen, het is tegenwoordig toch: tegel eruit, plant erin.”

Klopt, prima trend! Maar het gaat allemaal om de juiste verhouding.

Dus wil je weten hoe je die balans tussen ‘groen en grijs’ vindt? Laten we dan eens kijken naar het totaalplaatje. Hoe brengen we alles samen?

Laten we een plan maken