Skip to main content

Een tuinterras van keramische tegels

Comfortabel. Stijlvol. Onderhoudsvriendelijk.

Buiten wil je comfortabel kunnen zitten. Dat kan niet op een krakkemikkig zitje. En al helemaal niet op een terras dat na verloop van tijd op de Grand Canyon gaat lijken. Dat voorkom je met een terras van keramische tegels. Mits deze tegels goed worden gelegd. Kom ik zo op terug.

Dat wil ik

Wat zijn keramische tegels?

Keramische tegels zijn gemaakt van keramiek. Keramiek wordt gemaakt van klei (of leem) dat op zeer hoge temperatuur wordt gebakken. Daardoor wordt het materiaal keihard. Keramiek is dus geen natuursteen, maar een product dat in de fabriek wordt geproduceerd.

Grondstoffen als klei, zand en mineralen vormen de basis. Als extra bewerking worden de tegels voorzien van een bepaalde kleur, eventueel een reliëf en een slijtbestendige toplaag.

Waarom een terras met keramische tuintegels?

Die slijtbestendige toplaag is al een goede reden om een terras met keramische tuintegels aan te leggen. Je kunt wel zeggen dat ze de stoel netjes moeten optillen, maar dat doen ze hooguit één keer.

Ook heeft het oppervlak van de tegel een gesloten structuur. Daardoor is het goed bestand tegen alle weertypen. Vocht dringt nauwelijks door en vuil trekt niet in de tegels. En de hoge stroefheid van een keramische tuintegel zorgt ervoor dat je niet met een dienblad vol drank onderuit gaat. Je wilt een nieuw tuinterras. Geen nieuwe heup!

Ik wil een nieuw terras

Hoe leg je keramische tegels?

Er wordt weleens gezegd dat je keramische terrastegels op een stevig zandbed kunt leggen. En dat kan ook wel. Maar als je wilt dat je terras er over 20 jaar nog net zo strak bij ligt, dan kunnen we de tegels beter ‘nat-op-nat’ leggen.

Nat-op-nat wil zeggen dat ik de onderkant van de keramische tegel lijm en vervolgens op drainagemortel plaats. Die drainagemortel ligt op een baan van gebroken puin. Superstabiel dus.

De juiste legwijze is een duurzame investering
Die opbouw, en dan vooral het lijmen van de tegel op de drainagemortel, is precisiewerk. Lang niet elke hovenier neemt die moeite. En tóch is het de moeite waard. Je krijgt bij wijze van spreken een levensloopbestendig terras.

De investering scheelt na verloop van tijd geld, frustraties en ongemak

Geef mij zo'n levensloopbestendig terras

“Maar Coen, het is tegenwoordig toch: tegel eruit, plant erin.

Klopt, prima trend! Maar het gaat allemaal om de juiste verhouding.

Dus wil je weten hoe je die balans tussen ‘groen en grijs’ vindt? Laten we dan eens kijken naar het totaalplaatje. Hoe brengen we alles samen?

Zo leg ik jouw tuin aan